شکر استویا

شکر استویا : بی گزند مرکز فروش محصولات دیابت مانند دستگاه تست قند خون و نوار تست قند خون و سرنگ انسولین  و … در کشور است در این مطلب قصد داریم راجع به شکر استویا و محصولات خوراکی که با شکر استویا تولید شده اند بررسی کنیم

شکر ، یکی از اصلی ترین افزودنی های خوراکی محسوب می شود . این ماده ی شیرین کننده ، در بسیاری از غذا ها ، دسر ها و حتی نوشیدنی ها افزوده می شود . در ایران نیز ، شکر جایگاه اصلی در برنامه ی غذایی خانواده ها دارد و به طریق مختلفی به غذا ها افزوده می شود .

شکر استویا چیست ؟

شکر استویا چیست ؟ استویا Stevia در واقع ماده ای طبیعی و ارگانیک است که منبع گیاهی دارد . این ماده از گیاه استویا رابادیانا به دست می آید . با کشف خاصیت گیاه و طعم مطلوب آن ، افراد بسیاری در راستای پرورش استویا رابادیانا اقدام نموده و مزارع وسیعی برای تولید آن اختصاص داده شدند . در حال حاضر ، کشور چین از بزرگ ترین مزرعه داران استویا محسوب می شود . محصولات تولید شده توسط این کشور به طور وسیعی به سایر قاره ها و کشور های جهانی صادر می شوند . به نحوی که بسیاری از محصولات حاوی استویا ، از کشور چین منشا گرفته اند .
گیاه استویا برای اولین بار در قرن شانزدهم ، در نواحی برزیل و پاراگوئه شناخته شد . با کشف خواص آن در قرن اخیر ، مزراع بسیاری جهت پرورش آن اختصاص داده شدند ؛ و میزان بهره برداری از این گیاه به بالا ترین میزان خود از قرن شانزدهم تا کنون رسید .
استویا از لحاظ طعم ، چندین برابر شیرین تر از شکر است . در نتیجه با کمترین میزان استفاده از آن ، می توان به طعمی دلنشین و شیرین دست پیدا کرد . علاوه بر این ، این گیاه نیاز به شرایط خاص پرروش و محیط های بهینه شده ی به خصوص ندارد . به همین دلیل ، شرایط پرروش آن بهینه بوده و با حداقل امکاناتی همچون زمین زراعی و آب ، می توان به میزان بالایی از بهره برداری استویا دست پیدا کرد .

خرید محصولاتی که با شکر استویا تولید شده اند 

 

مراحل بهره برداری استویا :

رشد گیاه و رسیدن آن به مرحله ی بهره برداری ، شامل مراحل متعددی است . استویا در شرایطی که هنوز خام است ، دارای طعم ناخوشایندی است . این گیاه در مراحل اولیه ، طعمی تلخ و بویی ناخوشایند دارد . برای دستیابی به طعم و رایحه ی شیرین ، ابتدا باید محصول خام این گیاه ، تصفیه ، رنگ زدایی و … شود . به طور کلی مراحل فراوری آن شامل ۴۰ مرحله می باشند تا بتوان به نتیجه ی مطلوب دست پیدا کرد .

ترکیبات موجود در اشکر استویا :

شکر استویا
شکر استویا

این ماده حاوی ۸ نوع گلوکوزید می باشد . گلیکوزید های موجود در آن شامل :

  • دلکوزید A
  • ربودیوسید
  • استویول بیوزید
  • استویوزید

می باشند . همچنین ۱۸ درصد برگ های آن را تویوزیر ها تشکیل می دهند که از آن به عنوان ” عصاره ی استویای خام ” نیز یاد می شود .
هنگام خرید شکر استویا ، لازم است تا محصول از برند های سرشناس و معتبر خریداری شود . چرا که برخی شرکت های نامعتبر ، موادی هستند که با عصاره های ربودیوسید ترکیب شده اند تا شباهت زیادی به استویا داشته باشند ؛ در حالی که در اصل از این ماده تشکیل نشده اند .

مزایای استفاده از شکر استویا :

مهم ترین مزیت شکر استویا  ، کم کالری بودن آن است . کالری این ماده نسبت به سایر شیرین کننده ها ، بسیار کم بوده و حتی به عنوان شکر رژیمی نیز معرفی شده است .
از دیگر مزایای استفاده از آن ، کنترل قند خون می باشد . این ماده می تواند در حین تجزیه شدن ، ذرات حاوی گلوکز که در روده ی بزرگ قرار دارند را در بر گرفته و نمی گذارد به خون ورود پیدا کنند . در نتیجه ، این قند از ورود به خون جذب شدن منع می شود .
این مساله برای افرادی که در معرض ابتلا به بیماری قند خون هستند و بیماران دیابتی ، اهمیت بسیاری دارد . به نحوی که مشاهده شده با جایگزینی استویا بجای قند های معمولی ، میزان قند خون ناشتا و بهبود مقاومت به انسولین تا حدود چشمگیری تغییرات مثبت داشته است .
استویا با به وجود آوردن احساس سیری و کاهش اشتها ، می تواند در کاهش وزن نیز موثر باشد . مصرف این ماده ۳۰ دقیقه پیش از مصرف غذا ، کمک می کند تا فرد از گرسنگی و گرسنگی های کاذب دور شده ؛ و هنگام صرف غذا نیز اشتهای کمتری نسبت به قبل داشته باشد . این کار به کمک ترکیبات گلیکوسید و ربودیوسید آ موجود در استویا صورت می گیرد که طی آن ، هورمون های سرکوب کننده ی اشتها افزایش پیدا می کنند .
کنترل بیماری هایی همچون بیماری های قلبی و عروقی ، از دیگر مزایای استویا هستند . این گیاه می تواند تری گلیسیرید های موجود در عروق را کاهش داده ؛ و همچنین با داشتن مقادیر زیادی آنتی اکسیدان ، احتمال بروز سکته ها و حملات قلبی را به حداقل می رساند .
علاوه بر بیماری های قلبی و عروقی ، استویا در درمان بیماری هایی همچون فشار خون ، انواع سرطان ، بیماری های کبدی و … نیز می تواند تاثیان مثبتی را ایفا نماید . این تاثیرات به علت حضور انتی اکسیدان ها ، استویوساید ، ترکیبات گلیکوئیدی و … می باشد ؛ که توانسته اند نقش درمانی خود را اجرا کنند .
علاوه بر مصارف ذکر شده ، خوراکی های حاوی استویا می توانند برای کودکان نیز مفید واقع شوند . کودکان به طور طبیعی معمولا تمایل دارند تا خوراکی های شیرین ، قند و شکر مصرف کنند . این موارد ، روی :

  • سلامت دهان و دندان
  • میزان کالری بالای آن و خطر اضافه وزن
  • ایجاد انرژی های کاذب
  • و …

تاثیر گذار است . با استفاده از مواد خوارکی که در آن ها استویا جایگزین قند و شکر معمولی شده است ، می توان این خطرات را به حداقل رساند . در نتیجه ، کودک می تواند بدون خطر افزایش وزن ، رژیم غذایی ناسالم و … ، مواد غذایی شیرین و دلخواه خود را نیر مصرف کند .

دیگر مصارف استویا :

این گیاه توانسته است علاوه بر تاثیراتی بر سلامت ارگان ها ، در سلامت پوست و ظاهر شاداب آن نیز موثر باشد . این ماده به علت داشتن مقادیر بالای آنتی اکسیدان ، می تواند منجر به جوان سازی و سفت شدن پوست صورت گردد . این ماده در برخی ماسک های استویا موجود بوده و می توان آن را جزو روتین های پوستی قرار داد .
با مصرف استویا چه به صورت ماسک ، و چه مصرف خوراکی ، می توان خاصیت های آن را به پوست انتقال داد . مواد شیمیایی موجود در آن کمک می کنند تا با مصرف منظم ، چروک های پوستی کم عمق تر شده ، و ظاهری شاداب و جوان به وجود بیاید .
علاوه بر این ، خواص دارویی موجود در استویا ، می توانند در درمان اگزما و حساسیت های پوستی نیز مفید واقع شوند . با قرار دادن گیاه استویا در محل هایی از پوست که دچار اگزما شده اند ، می توان کاهش التهابات را موجب شده و به مرور زمان ، اگزما به نحو مطلوبی درمان خواهد شد .
استویا جهت درمان بیماری های پوستی ، می تواند به صورت ماسک های آماده و یا ماسک های شخصی ساز ، مورد استفاده قرار بگیرد . برخی کارخانه های تولیدات بهداشتی ، ماسک هایی طراحی کرده اند که حاوی استویا می باشد . این نوع ماسک ها آماده بوده و به راحتی می تواند روی صورت قرار بگیرد .
با این حال ، با کمک برگ های خشک شده ی استویا نیز می توان ماسک های با کیفیت و طبیعی تری تهیه نمود . برای این کار ، برگ های خشک گیاه را پودر کرده و با کمک مایعاتی همچون شیر ، خمیری تولید می شود ؛ سپس می توان این خمیر را برای مدت مشخصی روی پوست قرار داد .

موارد منع مصرف استویا :

شکر استویا
شکر استویا

گیاه استویا در عین داشتن مزایای بی شمار ، در برخی موارد از مصرف آن ها منع شده است .
برخی دارو ها ، با استویا تداخل دارند . به عنوان مثال ، برخی دارو های فشار خون و قند خون ، با این گیاه همخوانی ندارند . در صورتی که افراد تحت درمان توسط دارو های خاص هستند ، بهتر است پیش از شروع مصرف شکر استویا ، با پزشک مشورت نمایند .
همچنین برخی دارو هایی که مورد مصرف بیماران کلیوی و کبدی می باشد نیز ممکن است در گروه موارد منع مصرف استویا باشند .
برخی دارو های استروئیدی ، دارو های سرطان ، تنظیم کننده های هورمونی و … همگی دارو هایی هستند که پیش از استفاده ی استویا باید با پزشک مشورت نمایند .
بانوان باردار ، به طور کامل از مصرف استویا منع نشده اند ؛ اما بهتر است ابتدا با پزشک مشورت نموده تا با بررسی وضعیت جنین و وضعیت مادر ، مشخص شود که مصرف این ماده بلامانع است یا خیر .

روش های مصرف شکر استویا :

این ماده ، به انواع مختلفی در بازار موجود است . استویا ، بهترین جایگزین برای قند و شکر می باشد . با خرید شکر استویا ، می توان تاثیری به مراتب قوی تر و شیرین تر از شکر های معمولی دریافت نمود . یک چهارم قاشق چایخوری استویا ، برابر با یک قاشق چایخوری کامل ، شکر است .

  •  شکر استویا را می توان به چای و قهوه افزود .
  • در تهیه ی کیک و شیرینی از آن استفاده کرد .
  • در تهیه ی سایر مواد غذایی حاوی شکر ، استویا را جایگزین شکر موجود در آن نمود .
    و بسیاری مصارف دیگر .

عوارض جانبی مصرف استویا :

گاهی اوقات ، مصرف استویا می تواند باعث بروز مشکلاتی شود . این مشکلات عمدتا ناشی از مصرف بیش از حد استویا هستند . به طور معمول استویا عوارضی به همراه ندارد ، اما مصرف بیش از حد مجاز آن ، به مرور ، در بافت های کلیه ، سیستم گوارشی ، دستگاه گردش قند خون و … مشکلاتی را ایجاد خواهد نمود .
علاوه بر این ، تعداد نادری از افراد ، ممکن است نسبت به مصرف این شکر حساسیت داشته باشند . بنابراین اشخاصی که برای اولین بار اقدام به مصرف استویا نموده اند ، بهتر است ابتدا مقادیر بسیار کمی را مصرف نموده ؛ و در صورت عدم تغییر در سیستم های درونی بدن ، می توانند به مصرف آن ادامه دهند .
برخی افراد به صورت نادر ، دچار حساسیت نسبت به قند های الکلی هستند . در شرایطی که فرد نسبت به این نوع قند ها واکنش های آلرژیک نشان دهد ، نسبت به استویا هم ممکن است این نشانه ها را بروز دهد . نشانه های واکنش آلرژیک به قند هال الکلی به صورت :

  • احساس تهوع و استفراغ
  • درد های ناحیه ی شکم و گرفتگی عضلات شکم
  • سو هاضمه
  • نفخ
  • و …

خود را نشان می دهد . در شرایط بروز احتمالی این نشانه ها ، فرد باید مصرف این نوع قند ها را متوقف کند ؛ تا از تشدید نشانه ها جلوگیری شود .
علاوه بر این ، افرادی که دارای بیماری های فشار خون و به خصوص ، سابقه ی افت فشار خون هستند ، بهتر است قبل از شروع مصرف دائم این شکر ، با پزشک مشورت نمایند . استویا می تواند با مصرف در دوره ی طولانی ، عروق خونی را مقداری گشاد کند . در این شرایط ، افرادی که به طور طبیعی از فشار خون پایین برخوردار هستند ، ممکن است مقداری افت فشار را نیز تجربه کنند . به همین دلیل توصیه می شود این افراد پیش از افزودن شکر استویا به برنامه ی روزانه ی خود ، با پزشک مشورت نمایند .

مقدار مجاز مصرف استویا :

این ماده گرچه از میزان خطرات پایینی حین مصرف برخوردار است ؛ با این حال همواره مصرف آن باید تحت نظارت بوده و از بیش مصرفی آن پرهیز شود . طبق استاندارد های نظارت جهانی ، میزان مجار برای مصرف استویا ، ۴ میلی گرم در ازای هر کیلو از وزن بدن فرد است . به این صورت که افرادی با متوسط وزن ۶۰ و ۸۰ کیلو ، می توانند به ترتیب ۲۴۰ میلی گرم و ۳۲۰ میلی گرم شکر استویا مصرف کنند .
سازمان هایی نظارتی در این زمینه ، شامل FAO و FDA می باشند . این دو ارگان ، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد ، و سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و داروی آمریکا می باشند . استاندارد های اعلام شده توسط این دو ارگان بر اساس میانگین ها و امار های جهانی بوده ، و از میزان دقت و صحت بالایی برخوردار است .

در پایان ، لازم به ذکر است که شکر استویا ، طبق تحقیقات ، می تواند بهترین گزینه برای جایگزی شکر و قند باشد . چرا که با داشتن طعمی به مراتب شیرین تر از شکر و قند ، از حداقل میزان کالری و خطرات آن برخوردار است . این شکر حتی می تواند برای افراد دیابتی نیز مورد نصرف قرار بگیرد .
با این حال ، مصرف بیش از حد آن ، و نیز مصرف توسط افرادی با بیماری های خاص ، باید تحت نظر پزشک صورت بگیرد .

بی گزند مرکز فروش محصولات دیابت در کشور

کاربران محترم سایت بی گزند می توانید از طریق لینک های زیر انواع دستگاه تست قند خون و نوار تست قند خون مورد نیاز خود را تهیه کنید

برای دیدن سایر محصولات بر روی لینک زیر کلیک کنید

محصولات دیابت 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *